Analýza postavení Afroameričanů na americkém trhu práce v 60. a 70. letech 20. století - Urbánek, Jiří; Johnson, Zdenka, 1983-; Chalupecký, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2021)
Bakalářská práce se zabývá analýzou a zhodnocením postavení Afroameričanů na trhu práce v USA především v 60. a 70. letech 20. století. V teoretické části jsou vysvětleny vybrané ekonomické teorie vztahující se k tématu, dále i opatření a zákony týkající se Afroameričanů a amerického trhu práce a hospodářská situace Spojených států především v 60. a 70. letech 20. století. V praktické části analyzuji trh práce s důrazem na pozici Afroameričanů v průběhu 60. a 70. let 20. století. Klíčové je testování platnosti vědecké hypotézy ve znění: opatření federální vlády zejména z poloviny 60. let 20. století měly dle analýzy vybraných ukazatelů dlouhodobější pozitivní dopady na postavení Afroameričanů na trhu práce. K ověření hypotézy je využita analýza časových řad míry nezaměstnanosti, dále zaměstnanosti, průměrných mezd a dosaženého vzdělání. Hypotéza byla na základě analýzy částečně potvrzena. V práci se zabývám také výzkumnými otázkami, jak se vyvíjela míra nezaměstnanosti Afroameričanů na trhu práce v USA. Dále, jaký byl vývoj průměrných mezd Afroameričanů ve srovnání s průměrnými mzdami v celkové populaci a jak se projevil první ropný šok na trhu práce z pohledu Afroameričanů. V závěru práce porovnávám 60. a 70. léta 20. století se situací po roce 2000, kdy docházím k závěrům, že i přes pokroky, kterých Afroameričané dosáhli v 60. a 70. letech, přetrvávala jejich míra nezaměstnanosti na dvojnásobku míry nezaměstnanosti bílých Američanů a jejich průměrné mzdy jsou stále nižší než průměrné mzdy v celkové populaci.
Vedoucí práce: Zdenka Johnson
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses