Vliv výše úhrady na výrobní cenu u vybraných léčivých přípravků částečně hrazených z veřejného zdravotního pojištění v ČR v letech 2012-2020 - Trnková, Nella; Štípek, Vladimír, 1986-; Čáp, Vilém; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2021)
Bakalářská práce se zabývá analýzou úhrad vybraných léčivých přípravků v České republice v letech 2012 až 2020. V souvislosti se změnami úhrad léčivých přípravků porovnává reakce výrobců a uvádí vliv změn úhrady léčivého přípravku na jeho cenu. Popsány jsou základní principy a mechanismy stanovení cenové i úhradové regulace. Výše úhrad se ve všech skupinách vybraných léčivých přípravků změnila za roky 2012 až 2020 dvakrát až šestkrát. Průměrně klesly úhrady vybraných léčivých přípravků o 61,45 % za sledované období. Při analýze ceny léčivých přípravků dospívám k závěru, že v období poklesu úhrady léčivého přípravku dochází k poklesu jeho ceny. Důvodem pro pokles ceny je obchodní strategie výrobců v oblasti konkurence. Byla nalezena velmi silná pozitivní korelace mezi úhradou a cenou léčivého přípravku. Průměr korelačních koeficientů pro všech 24 zkoumaných léčivých přípravků je 0,792. 18 z 24 léčivých přípravků má hodnotu korelačního koeficientu větší než 0,75. Pokles úhrad a v důsledku i cen s sebou nese některé výhody i nevýhody. Mezi výhody patří šetření zdrojů zdravotních pojišťoven a levnější léčivé přípravky pro pacienty. Nevýhodami může být kvůli velmi nízkým cenám v ČR reexport léčiv do zahraničí, výpadky dodávek léků nebo snížení příjmů lékáren, čímž je dostupnost léčivých přípravků omezena.
Vedoucí práce: Vladimír Štípek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses