Jsou ženy na pozici Strážník městské policie mzdově diskriminovány? - Málková, Andrea; Brožová, Dagmar, 1958-; Máslo, Lukáš Augustin, 1985-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2021)
Tato bakalářská práce se věnuje problematice diskriminace žen na trhu práce, konkrétně na pozici strážník městské policie v České republice. Cílem práce je zjistit, zda existují mzdové rozdíly mezi pohlavími na dané pozici ve veřejném sektoru a pokud ano, tak do jaké míry jsou tyto rozdíly způsobeny mzdovou diskriminací. V teoretické části jsou představeny hlavní druhy a modely diskriminace. Pozornost je věnována především mzdové diskriminaci, u které jsou uvedeny i způsoby jejího měření. V praktické části práce jsou využita data, která byla získána pomocí dotazníkového šetření na území České republiky. Pomocí metody nejmenších čtverců je vytvořen model, který zkoumá vliv několika proměnných na výši mzdy. Pro lepší vypovídající hodnotu je vytvořen upravený model, do kterého jsou zahrnuty proměnné pohlaví, počet opracovaných hodiny za měsíc, platová třída, počet let praxe a dvě interakční proměnné. Proměnná pohlaví, která je pro můj výzkum stěžejní, se v modelu ukazuje jako významná. Muži vydělávají v průměru o 32,65 % více než ženy se stejnými charakteristikami. Tuto mzdovou mezeru však nemůžeme celou označit za diskriminaci, neboť na výši mzdy mohou mít vliv i jiné faktory, které nebyly do modelu zahrnuty. V závěru jsou navržena doporučení pro přesnější výsledky při budoucím zkoumání.
Vedoucí práce: Dagmar Brožová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses