Účtování a oceňování majetkových cenných papírů podle českých účetních pravidel - Stoliarchuk, Liliia (2021)
Tato bakalářská práce podává ucelený obraz o majetkových cenných papírech, jejich účtování a oceňování. První kapitola teoretické části se věnuje funkci a právní úpravě cenných papíru. V druhé kapitole je popsáno členění cenných papírů a rozdílný pohled emitenta a investora. Následně je velká pozornost věnovaná specifikům účtování a oceňování cenných papírů. Cílem praktické části je prozkoumat oceňovací základny, kterých podniky používají k oceňování majetkových cenných papírů s rozhodujícím a podstatným vlivem. Prvním krokem analýzy bylo vybrání základního vzorku analyzovaných společností a získání potřebných informací z jejich účetních závěrek. Dále se výzkum soustředil na oceňování majetkových podílů dvěma způsoby – a to metodou ekvivalence nebo metodou pořizovací ceny.