Úzká místa pilotního projektu CykloHUB v kontextu jeho udržitelnosti v pražské city logistice - Cempírková, Tereza (2021)
V teoretické části práce rozebírá koncepty distribuce zásilek v rámci city logistiky, především pak v souvislosti s využitím nákladních elektrokol. V praktické části se věnuje unikátnímu pilotnímu konceptu sdíleného cyklodepa, nazývaného CykloHUB, z nějž jsou zásilky kurýrních a doručovacích společností rozváženy zákazníkům na nákladních elektrokolech. Hlavním cílem práce je identifikace, deskripce a vyhodnocení takových úzkých míst pilotního projektu CykloHUB, jež reálně ohrožují nebo by potenciálně mohla ohrozit budoucí rozvoj a provoz projektu, a přichází s návrhy vedoucí k eliminaci identifikovaných úzkých míst, jejichž implementace pomůže dosáhnout maximalizace pozitivního přínosu projektu a jeho udržitelný provoz i po ukončení pilotní fáze. Pro identifikaci úzkých míst jsou použity informace získané z 6 hloubkových polostrukturovaných rozhovorů se zaměstnanci PPL a zúčastněného neutajeného pozorování kurýra. Jako doplněk byly využity datové podklady kvantifikující aktivity spojené s CykloHUBem. V pilotním projektu je identifikováno celkem 18 úzkých míst, z nichž jako nejproblematičtější je vyhodnocena oblast bezpečnosti kurýra při jízdě na nákladním elektrokole v provozu. Zároveň však není identifikováno žádné úzké místo, jehož existence by nebyla slučitelná s dalším provozováním CykloHUBu.