Uplatňování regulace minimální mzdy ve Francii za období 2010 – 2019 - Kocián, Vít; Pavlíček, Tomáš; Klement, Josef, 1990-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2021)
Bakalářská práce na téma „Uplatňování regulace minimální mzdy ve Francii za období 2010-2019“ se zabývá vývojem a analýzou minimální mzdy ve Francii od roku 2010 do roku 2019 a jejími dopady. Jejím cílem je určení dopadu zvyšování minimální mzdy ve Francii na výši mezd a nezaměstnanost, jak celkovou, tak také dílčích segmentů trhu práce. V teoretické části se zabývá zejména popisem teorií související s institutem minimální mzdy, charakteristikou minimální mzdy, nezaměstnanosti a chudoby. V praktické části se zaměřuje na vývoj minimální mzdy ve Francii, popis duality na francouzském trhu práce a následně porovnání změn výše minimální mzdy k míře nezaměstnanosti celkové, dlouhodobé a také dílčích segmentů trhu práce. V neposlední řadě se porovnávají určité ekonomické ukazatele Francie s Evropskými státy a také zeměmi Evropské unie a OECD. Ze zkoumání plyne, že zvyšování minimální mzdy ve Francii během let 2010-2019 nemělo negativní dopad na nezaměstnanost. Jsou zde ověřeny dvě hypotézy, a to, zda mělo zavedení minimální mzdy negativní dopad na zaměstnanost a zda mělo zvyšování minimální mzdy negativní dopad na zaměstnanost. První hypotéza není potvrzena ani vyvrácena, z důvodu nedostatku dat z období, ve kterém byla tato mzda zavedena. Druhá hypotéza také není potvrzena ani vyvrácena. I když je nalezena určitá korelace mezi změnou minimální mzdy a změnou míry nezaměstnanosti celkové a nezaměstnanosti mladistvých ve věku 15 až 24 let, kvůli malým změnám minimální mzdy, kvůli užšímu rozsahu měřeného období v tomto zkoumání a také kvůli jiným faktorům, například hospodářskému růstu nebo demografickým, technickým, či strukturálním změnám, které mohly mít vliv na pozorované hodnoty, ale pro které není v této práci prostor, nemůžeme vyvozovat jednoznačné závěry.
Vedoucí práce: Tomáš Pavlíček
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses