Změny fiskálních pravidel v zemích EU v souvislosti s krizí COVID-19 - Horáček, Vojtěch (2021)
Bakalářská práce zkoumá reakci fiskální politiky zemí Evropské unie na pandemii COVID-19. Zvláštní pozornost je věnována národním fiskálním pravidlům, která byla v průběhu roku 2020 pozměněna. Práce je rozdělena na tři kapitoly, z nichž první představuje fiskální pravidla jako instituci. Uvádí jejich pozitivní i negativní vlastnosti, kategorizaci a historii jak z pohledu globálního, tak evropského. Druhá kapitola nastiňuje reakci fiskální politiky na pandemii a určuje její vliv na veřejné rozpočty. Dále pak hlouběji rozebírá konkrétní změny národních fiskálních pravidel v Bulharsku a v České republice. Zmiňuje i vývoj v některých dalších zemích a na evropské úrovni. Závěrečná kapitola analyzuje změny ve strukturách výdajových stran veřejných rozpočtů členských států EU, které v důsledku řady přijatých opatření prošly zásadními změnami.