Změny fiskálních pravidel v zemích EU v souvislosti s krizí COVID-19 - Horáček, Vojtěch; Pavel, Jan, 1978-; Vítek, Leoš, 1970-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2021)
Bakalářská práce zkoumá reakci fiskální politiky zemí Evropské unie na pandemii COVID-19. Zvláštní pozornost je věnována národním fiskálním pravidlům, která byla v průběhu roku 2020 pozměněna. Práce je rozdělena na tři kapitoly, z nichž první představuje fiskální pravidla jako instituci. Uvádí jejich pozitivní i negativní vlastnosti, kategorizaci a historii jak z pohledu globálního, tak evropského. Druhá kapitola nastiňuje reakci fiskální politiky na pandemii a určuje její vliv na veřejné rozpočty. Dále pak hlouběji rozebírá konkrétní změny národních fiskálních pravidel v Bulharsku a v České republice. Zmiňuje i vývoj v některých dalších zemích a na evropské úrovni. Závěrečná kapitola analyzuje změny ve strukturách výdajových stran veřejných rozpočtů členských států EU, které v důsledku řady přijatých opatření prošly zásadními změnami.
Vedoucí práce: Jan Pavel
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses