Vyvolané náklady diferencované a jednotné sazby DPH - Lindaurová, Sylvie; Slintáková, Barbora; Čejková, Eliška; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2021)
Cílem diplomové práce je analýza vyvolaných nákladů spojených s daní z přidané hodnoty u oslovených daňových subjektů za sledované období 2020. Výpočet a analýza vyvolaných nákladů je rozdělená dle způsobu vedení agendy k DPH. Analýza je realizovaná s diferencovanou sazbou daně a za uplatnění jednotné sazby DPH. Cílem kvantitativního výzkumu je ověřit hypotézu, zda potenciální zavedení jednotné sazby DPH ovlivní velikost vyvolaných nákladů daňových subjektů a zda vyvolané náklady klesají s růstem obratu plátce. Primární data potřebná pro měření vyvolaných nákladů byla získána pomocí metody strukturovaného dotazníků, kterého se zúčastnilo 36 daňových subjektů. Z výsledků šetření vyplynulo, že relativní výše průměrných vyvolaných nákladů v systému s diferencovanou sazbou DPH činila 4,31 % na obratu za rok 2020. Relativní výše průměrných vyvolaných nákladů v systému jednotné sazby DPH činila 4,16 % na obratu za rok 2020.
Vedoucí práce: Barbora Slintáková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses