Zhodnocení regionálních disparit v dostupnosti zdravotní a sociální péče o osoby s duševním onemocněním v krajích České republiky mezi roky 2008 a 2018 - Zákorová, Vanesa (2021)
Diplomová práce je zaměřena na dostupnost zdravotních a sociálních služeb pro osoby s duševním onemocněním v krajích České republiky v letech 2008 a 2018. Cílem diplomové práce je zhodnocení regionálních rozdílů v psychiatrické péči. Dostupnost byla analyzována na základě dostupných údajů z ČSÚ, ÚZIS ČR a registru poskytovatelů sociálních služeb. V dostupnosti sociálních služeb pro osoby s duševním onemocněním nebyly zaznamenány žádné významnější regionální disparity. V dostupnosti zdravotní psychiatrické péče rozdíly existují, a to zejména v souvislosti se specializovanými a dětskými lůžkovými odděleními. Rozmístění psychiatrické péče není rovnoměrné. Absence lůžkových zařízení a oddělení byla zjištěna pouze ve Středočeském kraji, kde je tato situace ovlivněna blízkostí Prahy. Neobvyklý vývoj byl zaznamenán v Libereckém kraji, kde byl ve sledovaném období zaregistrován nejnižší počet vyšetření v psychiatrických ambulancí a nejmenší procentuální změna v počtu poskytovatelů sociálních služeb.