Význam kulturních památek pro rozvoj cestovního ruchu v území s využitím příkladu hradu Svojanov - Grubhofferová, Růžena (2021)
Bakalářská práce je zaměřena na roli kulturní památky v rozvoji cestovního ruchu v regionu, ve kterém se nachází. Cílem práce bylo posouzení role hradu Svojanov v rozvoji cestovního ruchu v ORP Polička a zjištění vlivu provedených oprav hradu na jeho návštěvnost. Vyhodnocení probíhalo na základě analýzy statistických dat návštěvnosti hradu a využití hromadných ubytovacích zařízení na území regionu. Analýza ukázala, že provedené opravy mají značný vliv na návštěvnost hradu. Nelze však prokázat přímý vliv hradu Svojanov na využití ubytovacích služeb v regionu. Práce dále představuje dopady pandemie koronaviru na činnost hradu Svojanov a poskytovatelů ubytovacích služeb v regionu.