Analýza vlivu zahraničního obchodu na národní hospodářství České republiky v období 1999-2019 - Kůrka, Ondřej (2021)
Diplomová práce se věnuje analýze vlivu zahraničního obchodu se zbožím na české národní hospodářství mezi lety 1999 a 2020. Otevřenost české ekonomiky roste a zahraniční obchod je důležitou součástí vývoje hrubého domácího produktu. Práce si klade za cíl identifikovat rizika spojená s odvětvovou či teritoriální koncentrací zahraničního obchodu, především na straně exportu. Rostoucí koncentrace komoditní struktury exportu a silné zaměření na komoditu strojů a dopravních prostředků přináší rizika při jakémkoliv ochlazení zahraniční poptávky. Ve vývoji teritoriální struktury je naopak patrný trend snižování koncentrace a zvyšování diverzifikace obchodu mezi více zemí, což rizika naopak zmírňuje.