Analýza vlivu zahraničního obchodu na národní hospodářství České republiky v období 1999-2019 - Kůrka, Ondřej; Zamrazilová, Eva, 1961-; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2021)
Diplomová práce se věnuje analýze vlivu zahraničního obchodu se zbožím na české národní hospodářství mezi lety 1999 a 2020. Otevřenost české ekonomiky roste a zahraniční obchod je důležitou součástí vývoje hrubého domácího produktu. Práce si klade za cíl identifikovat rizika spojená s odvětvovou či teritoriální koncentrací zahraničního obchodu, především na straně exportu. Rostoucí koncentrace komoditní struktury exportu a silné zaměření na komoditu strojů a dopravních prostředků přináší rizika při jakémkoliv ochlazení zahraniční poptávky. Ve vývoji teritoriální struktury je naopak patrný trend snižování koncentrace a zvyšování diverzifikace obchodu mezi více zemí, což rizika naopak zmírňuje.
Vedoucí práce: Eva Zamrazilová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses