Měnová politika a dlouhodobé úrokové sazby : jsou hypoteční úrokové sazby příliš nízké? - Valsová, Zuzana (2021)
Diplomová práce je zaměřena na analýzu transformace maturity mezi krátkodobými a dlouhodobými úrokovými sazbami a z ní vyplývajícího úrokového rizika. Je zkoumán bankovní sektor a hypoteční trh v České republice s důrazem na fixní úrokové sazby u hypotečních úvěrů a hypotečních zástavních listů. K hodnocení úrovně dlouhodobých úrokových sazeb ve vztahu k očekávanému vývoji krátkodobých úrokových sazeb je aplikován lineární model teorie očekávání. Výsledek naznačuje, že fixní úrokové sazby u hypotečních úvěrů jsou příliš nízké vzhledem k očekávané trajektorii krátkodobých úrokových sazeb a že úrokové riziko je podceňováno.