Měnová politika a dlouhodobé úrokové sazby : jsou hypoteční úrokové sazby příliš nízké? - Valsová, Zuzana; Hurník, Jaromír, 1975-; Chytilová, Helena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2021)
Diplomová práce je zaměřena na analýzu transformace maturity mezi krátkodobými a dlouhodobými úrokovými sazbami a z ní vyplývajícího úrokového rizika. Je zkoumán bankovní sektor a hypoteční trh v České republice s důrazem na fixní úrokové sazby u hypotečních úvěrů a hypotečních zástavních listů. K hodnocení úrovně dlouhodobých úrokových sazeb ve vztahu k očekávanému vývoji krátkodobých úrokových sazeb je aplikován lineární model teorie očekávání. Výsledek naznačuje, že fixní úrokové sazby u hypotečních úvěrů jsou příliš nízké vzhledem k očekávané trajektorii krátkodobých úrokových sazeb a že úrokové riziko je podceňováno.
Vedoucí práce: Jaromír Hurník
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses