Analýza fiskální politiky České republiky a Slovenska v letech 2000 až 2020 - Hošek, Daniel; Morda, Pavel; Pikhartová, Šárka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2021)
Tato bakalářská práce analyzuje vývoj fiskální politiky České republiky a Slovenska mezi lety 2000 až 2020. Práce zkoumá ekonomický i politický cyklus v daných zemích a jejich vliv na státní rozpočty sledovaných zemí. Teoretická část bakalářské práce se zaměřuje na fiskální politiku, její typy, nástroje, funkce, cíle a na hospodářský cyklus, rovněž se věnuje tématu veřejných financí, konkrétně státnímu rozpočtu, jeho příjmové a výdajové straně, bilanci a státnímu dluhu. Hlavním cílem bakalářské práce je srovnání udržitelností státních rozpočtů obou zemí ve sledovaném období. V praktické části bakalářské práce nejprve dochází k analýze fiskální politiky České republiky, zobrazení jejího ekonomického vývoje, politického cyklu a jejich vlivům na příjmy, výdaje a saldo státního rozpočtu a výši státního dluhu. Stejný způsobem je poté vypracována analýza fiskální politiky Slovenska. Výsledkem analýzy je zjištění, že státní rozpočet Slovenska je hůře udržitelný než státní rozpočet České republiky, a to zejména kvůli trvalým strukturálním deficitům a nemožnosti sestavení vyrovnaného či přebytkového státního rozpočtu v dobách silného ekonomického růstu. Hlavní příčinou je trvalý nárůst běžných výdajů, který neodpovídá růstu hrubého domácího produktu, a při jeho poklesu dochází ke značnému zvyšování mandatorních výdajů, který tlačí na růst státního dluhu skrze vzniklý strukturální deficit.
Vedoucí práce: Pavel Morda
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses