Analýza trhu práce v Královéhradeckém kraji v letech 2011-2019 - Malý, Jan; Steiner, Petr; Štípek, Vladimír, 1986-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2021)
Bakalářská práce analyzuje královéhradecký trh práce v letech 2011–2019. V teoretické části práce je představen základní koncept trhu práce a formování jeho rovnováhy. Následně je přikročeno k popisu nezaměstnanosti skrze její příčiny, důsledky a metody jejího měření. Je taktéž přiblížena státní politika zaměstnanosti v obou jejích složkách – pasivní i aktivní. Poslední kapitola teoretické části práce je věnována diskriminaci, genderové segregaci a přínosu Gary Stanleyho Beckera jako průkopníka tohoto tématu v ekonomické rovině. Pro lepší zasazení dat je v praktické části přistoupeno k porovnání dat Královéhradeckého kraje s daty za Pardubický kraj a výběrově za Českou republiku. Začátek praktické části se zabývá charakteristikou Královéhradeckého kraje. Především je zde kladen důraz na demografickou charakteristiku kraje. V souvislosti s tím je zkoumána otázka ve znění: „Představovalo stárnutí populace pro Královéhradecký kraj problém?“ Provedenou analýzou bylo zjištěno, že kvůli negativním vývojovým trendům v oblasti demografie skutečně stárnutí populace Královéhradeckého kraje problém představovalo, a dál pro něj i představovat bude. Kapitola o zaměstnanosti se zaměřila na výzkumnou otázku: „Které sekce národního hospodářství byly pro Královéhradecký kraj a jeho zaměstnanost klíčové?“ Z analýzy je patrné, že klíčovým pro Královéhradecký kraj byl automobilový průmysl v čele s firmou ŠKODA AUTO a. s. Předposlední kapitola o nezaměstnanost si klade za cíl zodpovědět výzkumnou otázku ve znění: „Která skupina nezaměstnaných osob byla v Královéhradeckém kraji nejvíce riziková?“ Ve sledovaném období se jako nevíce rizikové jevily osoby v předdůchodovém věku. Poslední výzkumná otázka se soustřeďuje na aktivní politiku zaměstnanosti.
Její znění je: „Který z nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti byl kvantitativně nejvyužívanější, a který byl z finančního hlediska nejefektivnější?“ Kvantitativně nejvyužívanějším se stal pro Královéhradecký kraj nástroj veřejně prospěšné práce a největší finanční efektivity v rámci financování bylo po vynechání rekvalifikace dosahováno skrze společensky účelná pracovní místa.
Vedoucí práce: Petr Steiner
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses