Analýza vývoje cen rezidenčních nemovitostí v České republice v období 2007-2019 se zaměřením na hlavní město Prahu - Burda, Patrik; Čečrdlová, Andrea; Mahútová, Denisa; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2021)
Bakalářská práce se zabývá problematikou vývoje cen rezidenčních nemovitostí v České republice, při porovnání s vývojem zásadních makroekonomických veličin. Cílem práce je analyzovat vývoj cen na trhu rezidenčních nemovitostí s ohledem na nabídkové a poptávkové faktory a geografickým zaměřením na hlavní město Prahu. Pro naplnění cíle byly využity především metody analýzy – vztahové a komparace. V teoretické části práce jsou nadefinovány poptávkové a nabídkové faktory determinující konečnou cenu rezidenčních nemovitostí. Praktická část poté navazuje na teoretickou část a analyzuje vývoj cen nemovitostí v souvislost s vývojem makroekonomických veličin. V první části práce analyzuje poptávkové faktory na nemovitostním trhu a jejich souvislost s vývojem cen ve sledovaném období a druhá část práce poté analyzuje faktory nabídkové v komparaci s cenami na trhu rezidenčního bydlení. Analýza je provedena jednak komparací dat, a jednak zasazením veličin do makroekonomického kontextu České republiky ve sledovaném období. Analýzou vybraných faktorů bylo prokázáno, že za růstem cen můžeme nalézt kombinaci více faktorů a dějů a mimo ceny stavebních pozemků, které konečnou cenou rezidenční nemovitostí prokazatelně ovlivňují, nelze žádný konkrétní faktor označit za zásadní determinant růstu cen na trhu nemovitostí. Závěry práce demonstrují složitost a mnohotvárnost popisovaného tématu a vyvracejí tradiční mýty o cenách nemovitostí na realitním trhu.
Vedoucí práce: Andrea Čečrdlová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses