Analýza výdajů státní politiky zaměstnanosti v České republice se zaměřením na dlouhodobou nezaměstnanost v období 2000-2019 - Temlík, Jakub; Čečrdlová, Andrea; Mahútová, Denisa; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2021)
Cílem práce je zjistit, zda je obecná a dlouhodobá nezaměstnanost ovlivněna výdaji státní politiky zaměstnanosti, zejména aktivní částí politiky, a zda je drobná kriminalita ovlivňována výší podílu dlouhodobě nezaměstnaných v letech 2000-2019. Práce poskytuje analýzu vybraných makroekonomických veličin z dostupných dat, za pomoci kterých následně prokazuje řečené hypotézy. K naplnění cílů práce využívá analýzy, pozorování a vztahové analýzy. Práce se zabývá problematikou nezaměstnanosti, státní politiky zaměstnanosti a jejím právním vymezením. Část práce popisuje kriminalitu a její vztah s nezaměstnaností. Praktická část spočívá v analýze vývojů vybraných veličin a pozorování podobnosti jejich trendů v ČR a ve vybraných krajích a komparace mezi nimi. Za pomocí těchto metod dospěla práce k poznatku, že mezi výdaji pasivní politiky zaměstnanosti a nezaměstnaností je přímo úměrný. Tento poznatek práce vysvětluje zákonem danou parametrizací výše transferů nezaměstnaným. Práce dále analyzuje vztah mezi dlouhodobou nezaměstnaností a výší výdajů aktivní politiky zaměstnanosti ve vybraných krajích, ve které byl nalezen kauzální vztah. V poslední části se práce věnuje korelaci mezi vývojem drobné kriminality, dlouhodobou nezaměstnaností a výdaji na aktivní politiku zaměstnanosti. Ve spolupráci s Krajským ředitelstvím policie Jihočeského kraje je prací definována drobná kriminalita. V této části analýza napovídá korelaci mezi těmito veličinami, zejména v Ústeckém kraji.
Vedoucí práce: Andrea Čečrdlová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses