Analýza vývoje financování zdravotní péče a jeho čerpání v ČR v období 2010–2018 - Srubjanová, Pavlína (2021)
Bakalářská práce pojednává o financování zdravotní péče od roku 2010 do roku 2018. Hlavním cílem je analýza systému financování zdravotní péče v ČR a finanční stav jednotlivých zdravotních pojišťoven. Teoretická část, zpracovaná metodou literární rešerše, nabízí pohled do vývoje systému poskytování zdravotní péče, jeho možné varianty a aktuální nastavení systému včetně představení subjektů, které péči poskytují. Praktická část analyzuje výdaje na zdravotní péči z českého statického úřadu a její hlavní část představuje fondový systém financování zdravotních pojišťoven a jeho stav ve sledovaných letech. Dle dostupných dat došla práce k závěru, že finanční stav zdravotních pojišťoven silně závisí na stavu ekonomiky a na fázi v jaké se ekonomika nachází. Nejlepší finanční stav jsem zhodnotila u České průmyslové zdravotní pojišťovny, naopak nejhorší u Všeobecné zdravotní pojišťovny.