Účetní vykazování, oceňování a inventarizace majetku divadla - Hodboďová, Klára (2021)
Diplomová práce je zaměřena na oblast příspěvkových organizací zřízených územními samosprávnými celky a jejich specifické postavení při hospodaření s majetkem. Práce je aplikována do prostředí pražské divadelní instituce - Divadla pod Palmovkou, jehož zřizovatelem je hlavní město Praha. Cílem je především identifikovat způsoby, jakými vybrané divadlo majetek pořizuje, inventarizuje a odpisuje. Práce je rozdělena do dvou částí. V první části je věnována pozornost teoretickým poznatkům týkajících se veřejného sektoru a jeho vlivu na kulturu a příspěvkové organizace. Současně s tím jsou popsány jednotlivé formy podpory kultury a specifika odlišující příspěvkové organizace od podnikatelských subjektů. V praktické části je představeno Divadlo pod Palmovkou spolu s vymezením jeho činností, financováním a nakládáním s majetkem. Z provedené analýzy a získaných informací vyplývá, že Divadlo pod Palmovkou hospodaří se svěřeným majetkem od svého zřizovatele, přičemž je zcela závislé na jeho rozhodnutích.