Dopad záporných úrokových sazeb na výkonnost vybraných centrálních bank v letech 2002 -- 2020 - Horký, Bohuslav; Jílek, Josef, 1957-; Loužek, Marek, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2021)
Diplomová práce se zabývá aktuální problematikou záporných úrokových sazeb s cílem analyzovat jejich dopad na výkonnost, tj. zisk nebo ztrátu, dánské, evropské, švýcarské, švédské, norské, japonské a maďarské centrální banky za sledované období 2002–2020. Primárním zdrojem dat sloužící k vyhodnocení hypotézy a tvorbě časových řad jsou účetní závěrky vybraných centrálních bank. Práce tak řeší a rozvíjí oblast hospodaření centrálních bank, jenž je v odborné literatuře věnována malá pozornost. Výsledky výzkumu potvrzují stanovenou hypotézu. Nicméně na výkonnost centrálních bank v případě implementace záporné úrokové sazby má významný vliv struktura aktiv a pasiv spolu se strukturou výnosů a nákladů. Nelze tak pozitivní dopad na hospodaření centrálních bank předem souhrnně unifikovat.
Vedoucí práce: Josef Jílek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses