Vliv socioekonomického vývoje na migraci mezi okresy ČR v období 2010-2018 - Mičová, Eliška (2021)
Tato bakalářská práce se zabývá zhodnocením vlivu vybraných socioekonomic-kých ukazatelů na imigraci a emigraci mezi okresy České republiky za sledované období 2010-2018. Vybrané charakteristiky vypovídající o socioekonomickém regionálním vývo-ji představují: pracovní místa v evidenci úřadu práce, množství dokončených bytů, prů-měrná výše důchodů (starobních, vdovských, sirotčích, invalidních), které zastupují pří-jmové charakteristiky, zabezpečení zdravotní péče, kriminalita, přirozený přírůstek. Teore-tická část se zabývá vymezením pojmu migrace, historií migrace, migračními teoriemi. Praktická část přináší dílčí hypotézy, které byly ověřovány pomocí lineární regresní analý-zy, korelačního koeficientu, koeficientu determinace, testovacího kritéria a kritické hodno-ty. Na základě provedených výpočtů byly přijaty všechny stanovené hypotézy. Byla tak potvrzena korelace mezi vybranými socioekonomickými ukazateli a imigrací, potažmo emigrací.