Specifika pobřežní námořní přepravy a její využití jako alternativy ke kamionové přepravě - Šlechta, Miroslav (2015)
Cílem práce je zjistit zda lze pobřežní námořní (Short Sea) přepravu považovat za plnohodnotnou alternativu kamionové přepravy. Práce popíše specifika pobřežní námořní přepravy, hlavní používané námořní trasy a porovná výhody a nevýhody kamionové a Short Sea přepravy. Dalším úkolem je srovnat jejich ekonomickou výhodnost pro zákazníka a vyhodnotit potenciální rizika spojená s těmito druhy přepravy. Závěrem bude vydat doporučení, na kterých trasách a za jakých podmínek se vyplatí uvažovat o využití pobřežní námořní přepravy jako alternativy k nákladní kamionové přepravě.