Ukončování tranzitu při dovozu zboží do ČR - Pospíchalová, Veronika (2015)
Diplomová práce je zaměřena na celní režim tranzitu, zejména pak tranzit Společenství a společný tranzitní režim. Analyzuje předpoklady tranzitu, jeho průběh a ukončení, včetně povolení zjednodušených postupů. Diplomová práce zasazuje celní režim tranzitu do širšího kontextu mezinárodního obchodu a celní problematiky, uvádí relevantní právní předpisy, upozorňuje na rizika spojená s jejich formulací a navrhuje jejich řešení. V praktické části je na problematiku nahlíženo z pohledu společnosti Siemens, pro kterou je dodržování zákonů a předpisů zásadní a je tudíž vhodným příkladem pro ilustraci možností jak vyřešit nesoulad právních předpisů s podnikovou praxí.