Dopady imigrace ze třetích zemí na pracovní trh Evropské unie - Procházková Iliniţchi, Cristina; Němcová, Ingeborg, 1957-; Karpová, Eva; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
Události v posledních letech dokazují význam problematiky migrace a stále sílící naléhavost reforem v oblasti politik zasahující do této oblasti. Přitom je fenomén migrace lidstvu vlastní již od prvopočátku jeho existence. Tento fenomén je natolik významný, že se stal předmětem vědeckého zkoumání v mnoha disciplínách. Disertační práce hledá dopady pracovní imigrace ze třetích zemí na trh práce Evropské unie. Nejdříve stanovuje na základě syntézy migračních teorií a teorií trhů práce hlavní dopady imigrace na domácí trh práce, následně se věnuje otázce, do jaké míry lze trh práce EU považovat za společný. Ve své aplikační části disertační práce zjišťuje hlavní rysy pracovní imigrace na území EU, vyhodnocuje ekonomickou pozici imigrantů na trhu práce EU ve srovnání s domácím obyvatelstvem a následně hledá dopady imigrace ze třetích zemí na míru nezaměstnanosti a mzdy domácích pracovníků prostoru EU. Disertační práce dochází na základě analýzy dosavadního výzkumu a vlastních výpočtů k závěru, že dopady imigrace ze třetích zemí na mzdy a míru nezaměstnanosti občanů EU jsou spíše malé.
Vedoucí práce: Ingeborg Němcová
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: evropská studia [obor disert. práce]; disertace; dissertations