Analýza vlivu reálného měnového kurzu na zahraniční obchod mezi Českou republikou a Spolkovou republikou Německo - Dvouletý, Ondřej; Říhová, Gabriela; Skopeček, Jan, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Práce analyzuje vliv reálného měnového kurzu na reálnou bilaterární obchodní bilanci mezi Českou republikou a Spolkovou republikou Německem na základě čtvrtletních dat pro období let 2000 -- 2014. Práce shrnuje závěry předchozích empirických studií a využívá jejich metodiku. Autor nejprve data převádí na reálné veličiny za pomoci indexu spotřebitelských cen a logaritmuje všechny použité proměnné. Použitými proměnnými jsou obchodní bilance, export, hrubý domácí produkt České republiky a Spolkové republiky Německo a umělé proměnné reprezentující ekonomickou krizi mezi lety 2008 -- 2010 a devizovou intervenci České národní banky na podzim roku 2013. Všechny proměnné se ukázaly jako nestacionární a podařilo se mezi nimi nalézt kointegraci. Nepodařilo se prokázat existenci J-křivky. Výsledky ukazují, že krátce po depreciaci reálná obchodní bilance nejprve vzroste a následně dojde k jejímu poklesu. Ekonomická krize v letech 2008 -- 2010 vedla k poklesu reálné obchodní bilance. Intervence ČNB nevedla v krátkém období k poklesu reálné obchodní bilance. Grangerův test kauzality neprokázal kauzální vztah mezi reálným exportem a reálným měnovým kurzem a ani neprokázal kauzální vztah mezi reálnou obchodní bilancí a reálným měnovým kurzem.
Vedoucí práce: Gabriela Říhová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses