Ekonomie zdravotní péče Grossmanův model poptávky po zdravotní péči - Houska, Petr; Lešetický, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu; Votava, Libor (2014)
Grossmanův model poptávky po zdravotní péči vznikl vyčleněním zdravotního kapitálu z teorie lidského kapitálu. Dle tohoto modelu je každý člověk aktivním výrobcem svého zdraví (zdravotního kapitálu) a jako vstupy pro výrobu používá nakoupenou zdravotní péči a svůj čas. Lidé s vyšší mzdou požadují vyšší stav zdravotního kapitálu, aby omezili počet ztracených pracovních dní díky nemoci. Proto investují do zdravotní péče více peněz. Naopak lidé s vyšším vzděláním potřebují menší investici do zdravotní péče, protože jsou efektivnějšími producenty zdravotního kapitálu. Data získaná z ČSÚ potvrzují platnost Grossmanových závěrů i v ČR, přestože se jedná o zemi s povinnou složkou investic do zdravotního kapitálu - zdravotním pojištěním. Lidé s vyšším platem se skutečně snaží minimalizovat výpadek příjmů tím, že jsou v průměru kratší dobu na nemocenské dovolené, než lidé s nižšími příjmy.
Vedoucí práce: Ondřej Lešetický
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2015
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2015
Keywords: zdravotní péče; lidský kapitál; spotřebitelská poptávka; management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; health care; human capital; consumer demand; bachelor's theses