Význam lidských zdrojů v regionálním rozvoji Moravskoslezského kraje - Holušová, Karolína (2014)
Diplomová práce se zabývá lidskými zdroji a jejich významem v regionálním rozvoji České republiky, konkrétně v Moravskoslezském kraji. Hlavním cílem je určit, do jaké míry jsou zaměstnavatelé na Opavsku spokojeni s úrovní lidských zdrojů. Důraz je kladen na vzdělání, motivaci, pracovní výkon a zdravotní stav zaměstnanců a uchazečů o zaměstnání. Za účelem komparace kvality lidských zdrojů v Moravskoslezském kraji s ostatními kraji v České republice je provedena analýza vybraných ukazatelů v období let 2003 -- 2012, která je doplněna o bodovou metodu pro určení pořadí jednotlivých krajů. Výsledky analýzy i výpočtu bodové metody poukazují na výrazně podprůměrné hodnoty ukazatelů regionálního rozvoje dotýkajících se problematiky lidských zdrojů v Moravskoslezském kraji. Vyhodnocení dotazníku v okrese Opava naopak ukázalo výraznou spokojenost zaměstnavatelů s kvalitou lidských zdrojů v daném kraji.