Procesy rezidenční suburbanizace v zázemí hl. m. Prahy - Jahůdková, Karolína (2015)
Diplomová práce se zabývá procesem rezidenční suburbanizace v zázemí hlavního města Prahy, které představuje dlouhodobě území s nejintenzivnějším rozvojem suburbanizace v celé České republice. Cílem práce je charakterizovat průběh rezidenční suburbanizace v pražském zázemí v letech 1991 až 2013, vymezit zde hlavní suburbánní zóny a následně na základě případových studií zhodnotit průběh a dopady sledovaného procesu v obcích Květnice a Jesenice a nastínit jeho budoucí vývoj. Z výsledků práce vyplývá, že proces rezidenční suburbanizace se v zázemí hlavního města začal projevovat především po přelomu tisíciletí a jeho nejvyšší intenzity bylo dosaženo zhruba mezi lety 2004 a 2008. Následně došlo k jeho významnému utlumení a v současné době se vyznačuje klesající tendencí. Pro obce v pražském zázemí přináší suburbanizace spíše negativní dopady, které nepříznivě ovlivňují jak rozvoj území, tak i život obyvatel v obcích.