Sociální služby a jejich dostupnost v Moravskoslezském kraji, případová studie okresu Karviná - Šimkovská, Lenka (2015)
Cílem této diplomové práce je zmapovat a zhodnotit dostupnost sociálních služeb v Moravskoslezském kraji s podrobnějším zaměřením na okres Karviná. Pro lepší naplnění cíle práce byly stanovené výzkumné otázky, které se zaměřují především na rozdíly v nabídce služeb pro seniory a pro osoby se zdravotním postižením, jak v kraji, tak v okrese Karviná. Teoretická část je zaměřena na vymezení základních pojmů z oblasti sociální politiky. Jsou zde představeny sociální modely v zemích Evropské unie a sociální systém v České republice. Další kapitola teoretické části představuje sociální služby v ČR, kde jsou služby rozděleny dle typů a dle zaměření na cílové skupiny ohrožených osob. Práce se také věnuje financování těchto služeb. Praktická část se dělí na dvě oblasti zkoumání. Nejdříve je provedena analýza dostupnosti sociálních služeb v Moravskoslezském kraji, kde jsou služby srovnávány mezi okresy. Další analýza zhodnocuje dostupnost sociálních služeb přímo v okrese Karviná. Závěr pak odpovídá na předem stanovené hypotézy, zdali je nabídka služeb pro dvě největší cílové skupiny odlišná či nikoliv.