Úroveň lidských zdrojů a jejich úloha v regionálním rozvoji Zlínského kraje. - Ranochová, Aneta; Měrtlová, Libuše; Peková, Jitka, 1946-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Lidské zdroje jako hlavní faktor regionálního rozvoje a lidský kapitál jako nejcennější aktivum organizace jsou dva stěžejní předpoklady, ze kterých tato práce vychází. Stanoveným cílem práce je určit, jaká je situace na trhu práce ve Zlínském kraji z pohledu potřeb zaměstnavatelů a možností dalšího regionálního rozvoje v oblasti perspektivních odvětví národního hospodářství. Práce se zabývá nejen úrovní a kvalitou lidských zdrojů ve Zlínském kraji, ale také spokojeností zaměstnavatelů se současnou úrovní pracovní síly. První část práce založená na teoretických skutečnostech se zabývá lidskými zdroji jako faktorem regionálního rozvoje v České republice. Navazující kapitoly se věnují regionální politice a regionálnímu rozvoji v ČR. Další část práce je zaměřena na lidské zdroje z pohledu organizace a především personální práce a přibližuje některé oblasti z problematiky řízení lidských zdrojů, které jsou důležité pro teoretický základ práce. Praktická část je strukturována do tří částí. V úvodu je vypracovaná analýza současné situace ve Zlínském kraji, která obsahuje základní ukazatele vypovídající o úrovni lidských zdrojů v kraji a jejich porovnání s ostatními kraji ČR. Poté jsou zařazeny výsledky dotazníkového šetření a řízených rozhovorů se zaměstnavateli Zlínského kraje, jejichž cílem bylo zjistit spokojenost zaměstnavatelů s lidskými zdroji v kraji a posoudit kvalitu lidských zdrojů z pohledu vhodnosti zaměření vzdělání a jeho úrovně v porovnání s potřebami zaměstnavatelů v regionu. Poslední část práce je věnována shrnutí výsledků získaných v analýze a jejich porovnání s výsledky získanými od zaměstnavatelů v kraji a vyhodnocení hypotéz.
Vedoucí práce: Libuše Měrtlová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionální studia [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses