Vztah religiozity a nerovnosti příjmů - Michl, Pavel; Ježek, Tomáš, 1940-2017; Brabec, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Práce pojednává o vztahu příjmové nerovnosti a religiozity. Výsledky analýzy potvrzují korelaci mezi příjmovou nerovností a religiozitou, kauzalita tohoto vztahu však zůstává nejasná. Tento vztah je v práci zasazen do kontextu teorie sekularizace, konkrétně se dotýká novější verze -- teorie existenční nejistoty. Analýza potvrzuje tuto teorii. Jejím hlavním přínosem je skutečnost, že je provedena na základě několika sociologických průzkumů, na širokém vzorku zkoumaných zemí a využívá několika ukazatelů religiozity, přičemž je rozlišuje ukazatele náboženské participace a ukazatele osobní víry. Vedle toho práce předkládá i další možná vysvětlení souvislosti příjmové nerovnosti a religiozity vycházející z odlišnosti preferencí religiózních a nereligiózních jedinců. Práce rovněž potvrzuje pokračující sekularizaci ve většině zemí světa v posledních dvou až třech desetiletích.
Vedoucí práce: Tomáš Ježek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses