Výnosové ocenění podniku založené na využití simulací - Gavrylyuk, Zinayida (2014)
Tato práce se zaměřuje na problematiku využití simulace Monte Carlo v ocenění podniku. Zkoumá teoretické souvislosti procesu oceňování a simulačních technik a následně je aplikuje na ocenění společnosti Plzeňský Prazdroj, a. s. k 31.3.2008. Cílem bylo prozkoumat možnosti aplikace simulace Monte Carlo a interpretovat vypovídací schopnost získaných informací a případné využití. Byl sestaven model ocenění podniku, na základě citlivostní analýzy byly identifikovány faktory, které mají podstatný vliv na výslednou hodnotu, ty byly dále zkoumány a charakterizovány z hlediska pravděpodobnostního. Po rozšíření modelu o faktory nejistoty byl simulován vývoj hodnoty podniku v závislosti na variabilitě těchto faktorů a výsledek byl následně interpretován. Jako zásadní oblast pro využití simulace Monte Carlo bylo shledáno především hledání subjektivní hodnoty pro investora, kdy dodatečné informace o pravděpodobnosti překročení limitních hodnot či vychýlení rozdělení četnosti hodnoty podniku může být pro investora cennější, než samotná vyčíslená hodnota.