Dědické řízení v České republice - Charvátová, Karolína; Spirit, Michal, 1943-; Neděla, Radek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
Tématem diplomové práce je "Dědictví a dědické řízení v České republice", neboť jsem téma rozšířila z procesněprávní úpravy - dědického řízení, na hmotněprávní úpravy - dědictví, dle Nového občanského zákoníku (NOZ), který přinesl obecně do českého právního řádu mnoho změn, tedy i v oblasti dědického práva, v hmotněprávní úpravě. Dále práce analyzuje změny, které přinesl doprovodný zákon k NOZ, a to Zákon o zvláštních řízeních soudních, v procesněprávní úpravě. Diplomová práce poté porovnává novou a starou právní úpravu, zdůrazňuje její klady a zápory, a také řeší, zda je nová právní úprava lepší nebo horší, a v čem konkrétně jsou tyto změny patrné. Práce by měla být průřezem základních změn v oblasti dědictví a dědického řízení podle NOZ, nikoli podrobným a detailním zpracováním jednotlivých institutů dědického práva. Měla by tedy sloužit jako přehled daného tématu pro ty, kteří hledají odpovědi na otázky, které se týkají nejvýraznějších změn. Praktická část práce se poté zabývá rozborem judikatury a také tří konkrétních závětí.
Vedoucí práce: Michal Spirit
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podnikání a právo [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses