Obchod s ropou zaměřený na USA - Plischke, Michael (2015)
Cílem této bakalářské práce je analyzovat současnou situaci okolo ropy, jedné z nejdůležitějších a také nejobchodovanějších komodit, se zaměřením na situaci ropného sektoru ve Spojených státech amerických spolu s předpokládaným budoucím vývojem ropného sektoru v USA i ve světě. K vykreslení současné situace a předpokládaných vývojových tendencí jsem vycházel ze sekundárních zdrojů dat významných informačních agentur a společností z energetického či přímo ropného sektoru. Na základě výsledků této práce je patrné, že v posledních letech dochází ke změnám geografie těžby ropy, struktury spotřeby či hledání alternativ ve spotřebě ropy. Všechny tyto a některé další faktory, jako např. zvyšující se spotřeba, se budou dle prognóz projevovat i se svými důsledky v následujících desetiletích.