Vybrané daňové aspekty medzinárodného podnikania - Tichá, Dominika (2014)
Výsledkom globálnej integrácie svetovej ekonomiky sú celosvetovo pôsobiace korporácie. Nadnárodné spoločnosti pôsobia v rôznych štátoch, ktorých hospodárske politiky sa navzájom líšia. Tieto rozdiely sa výrazne prejavujú v oblasti daňovej politiky. Dane sú predmetom protichodných záujmov subjektov medzinárodného podnikania a daňovej politiky. Jednými zo súčasných cieľov NNS je znižovanie celkových nákladov za účelom dosiahnutia konkurenčnej výhody na globálnom trhu a teda aj minimalizácia svetovej daňovej povinnosti prostredníctvom jej optimalizácie. Široko využívaným prostriedkom na dosiahnutie týchto cieľov je medzinárodné daňové plánovanie, ktoré využíva daňové raje a ich výhodné daňové podmienky k prelievaniu ziskov. Výsledkom minimalizácie daňovej povinnosti často bývajú legálne (tax avoidance) alebo nelegálne (tax evasion) daňové úniky. Odlišné legislatívne úpravy a vzájomné stretávanie lokálnych a medzinárodných právnych predpisov tak postupne odkrývajú medzery a nedostatky umožňujúce znižovanie a prelievanie ziskov. Následne sú štáty ukrátené o významné daňové príjmy. Jednou z najčastejších a najvýznamnejších metód minimalizácie daňovej povinnosti nadnárodných spoločností je transferové oceňovanie. Transferové ceny majú byť stanovené v súlade s princípom trhového odstupu, pomocou porovnávacej analýzy a na základe vhodnej metódy jej stanovenia. Transakcie uskutočňované medzi združenými podnikmi NNS však možno považovať za rizikovú oblasťou, ktorá sa dostáva do popredia záujmu štátov a daňových správ. Prvá časť práce sa zameriava na daňovú politiku z hľadiska medzinárodného zdanenia príjmov a medzinárodného daňového plánovania. Druhá časť predstavuje transferové oceňovanie. Tretia a zároveň posledná časť opisuje praktiky nadnárodných spoločností v oblasti transferových cien a odpove