Motívy vstupu zahraničných firiem na slovenský trh - Janeková, Slávka (2014)
Cieľom diplomovej práce je identifikovať základné motívy, ktoré vedú zahraničné firmy k vstupu na slovenský trh. Stanovenému cieľu zodpovedá obsah práce, ktorý je rozdelený do piatich hlavných kapitol. V prvej kapitole sú spracované teoretické východiská k riešenej problematike. V druhej kapitole je uvedená podrobná analýza medzinárodnej konkurencieschopnosti Slovenska, prostredníctvom vybraných indexov konkurencieschopnosti a podnikateľského prostredia. V tretej kapitole je analyzovaný vývoj priamych zahraničných investícií z pohľadu slovenskej ekonomiky. Pozornosť je zameraná na teritoriálnu, odvetvovú a regionálnu štruktúru priamych zahraničných investícií na Slovensku. V štvrtej kapitole je spracovaná analýza faktorov ovplyvňujúcich rozhodnutie zahraničných investorov umiestniť podnikanie na Slovensku. Výber analyzovaných faktorov vychádza z výsledkov štúdie UNCTAD. V poslednej kapitole sú na základe vykonaných analýz identifikované hlavné motívy vstupu zahraničných investorov na Slovensko. Uvedené poznatky sú demonštrované na príklade vstupu dánskych investorov na slovenský trh.