Postavení ženy na trhu práce v Japonsku změny a současné trendy - Pawliková, Barbora (2015)
Ženy mají v Japonsku pozici matek a manželek pečujících o výchovu dětí a podporujících své těžce pracující muže. Tento ideál se však neslučuje s demografickým a ekonomickým vývojem, který ukazuje na potřebu žen v ekonomice. Tato práce si klade za cíl popsat a zhodnotit situaci žen na japonském trhu práce na počátku 21. století a určit vlivy, které k ní vedly. První kapitola se zaměřuje na vliv náboženství a filozofických směrů a na změny, které se udály převážně během 20. století, vytvoření typického způsobu zaměstnávání založeného na tzv. třech pokladech a rozdělení zaměstnanců do dvou kariérních drah. Druhá kapitola se zaměřuje na popis aktuální situace a pozice pracující ženy a dualismus trhu práce. Do třetí kapitoly jsou zahrnuta opatření týkající se žen, kterými se snaží stát dosáhnout rovnosti mezi pohlavími, a řešení situace doporučovaná mezinárodními organizacemi a experty.