Bankovní záruky v mezinárodním obchodu - Zittová, Lenka; Černohlávková, Eva, 1936-2016; Vlčková, Veronika; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Diplomová práce se věnuje způsobům zajištění některých rizik pomocí instrumentu bankovní záruka, který nachází uplatnění především v oblasti mezinárodního obchodu. Cílem práce je analyzovat zajištění rizik komerčních a teritoriálních pomocí bankovních záruk, charakterizovat jejich jednotlivé druhy a možnosti využití na mezinárodních trzích. V první kapitole jsou představena rizika v mezinárodním obchodě a nejčastější způsoby jejich zajištění -- dokumentární akreditiv, dokumentární inkaso, směnky, standby akreditiv. Druhá kapitola se věnuje produktu bankovní záruka, zkoumá druhy bankovních záruk, postup vystavení a způsoby využití. Třetí kapitola je věnována Jednotným pravidlům pro záruky vyplatitelné na požádání (URDG). Praktická část se věnuje využití bankovních záruk ve vybraných státech (Německo, Rusko, USA, Čína, Indie) a zkoumá rozdílný přístup k tomuto produktu. Celá práce má čtenáři pomoci rychle se zorientovat v poměrně komplikované problematice bankovních záruk, a to především z hlediska obchodování na mezinárodním trhu. Poslední část pak může sloužit jako pomůcka při obchodování s konkrétními státy.
Vedoucí práce: Eva Černohlávková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses