Teritoriální zaměření nové exportní strategie ČR - Smrčková, Gabriela; Klosová, Anna, 1942-; Gullová, Soňa, 1954-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
Diplomová práce se zabývá problematikou teritoriálního zaměření nové exportní strategie České republiky. Pro účely této práce byly vybrány dvě modelové země - Brazílie a Argentina, coby představitelé prioritních a zájmových zemí českého exportu. Práce se skládá ze čtyř kapitol. V první kapitole je vysvětlen význam exportu v malé otevřené ekonomice. K tomuto účelu je použito ukazatelů míry a tvaru otevřenosti české ekonomiky. Druhá kapitola se zabývá proexportní politikou státu, zaměřuje se především na její institucionální rámec a na Exportní strategii ČR na období 2012-2020 jakožto hlavní dokument, na základě kterého je proexportní politika realizovaná. Třetí kapitola se věnuje Brazílii. Jsou zde uvedeny základní makroekonomické ukazatele, teritoriální a komoditní struktura importu. Na základě těchto údajů jsou dále stanoveny perspektivní obory pro český vývoz. V závěru kapitoly jsou pak všechny informace shrnuty pomocí SWOT analýzy. Čtvrtá kapitola kopíruje strukturu třetí kapitoly, ovšem se zaměřením na Argentinu.
Vedoucí práce: Anna Klosová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses