Uživatelské hodnocení a jeho vliv na ochotu ke koupi v online prostředí - Kovářová, Veronika; Kincl, Tomáš, 1979-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu; Novák, Michal (2015)
Cílem bakalářské práce je definovat vliv recenzí na potenciální zákazníky v online prostředí. Definovat druhy recenzí, které by spotřebitele v kupním rozhodovacím procesu ovlivnili pozitivně, a které naopak pro potenciální zákazníky odpovídající hodnotu nemají. Recenze budou porovnány nejen z pohledu strukturovanosti respektive nestrukturovanosti, ale také z obsahové části publikovaného textu: jeho formy, délky, odbornosti a jazykové kvality. K zjištění výše uvedeného bude využita kontaktní metoda kvalitativního výzkumu v podobě osobního interwiev s dobrovolnými respondenty, kteří budou osloveni pomocí sociální sítě. Cílem výzkumu nebude pouze zjistit, jaké recenze mají největší vypovídající hodnotu pro uživatele, ale také definovat, jakou formu vyjádření recenzenti preferují a jak zajistit, aby spotřebitele psali hodnotné a kvalitní recenze.
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2015
Vedoucí práce: Tomáš Kincl
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2015
Keywords: spotřebitelské chování; marketingový výzkum; online služby; management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; consumer behavior; marketing research; online services; bachelor's theses