Obchod s plynem - Andrsová, Nicola; Čajka, Radek, 1983-; Bolotov, Ilya; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
Bakalářská práce se zabývá zemním plynem jakožto komoditou, možnostmi přepravy a skladování, světovým trhem s plynem a jeho vývojem od 80. let minulého století. Dotýká se také možností využití plynu v budoucnosti pro rozmanité účely. Hlavním tématem je postavení České republiky ve světovém obchodě s plynem, především z hlediska vztahů s Evropskou unií, Ukrajinou a Ruskem. Při analýze v této části vycházím z údajů o rezervách plynu ve světě, z objemu produkce a spotřeby plynu a také z toků plynu do celé Evropy od majoritních exportérů, především pak z toků plynu z Ruska přes Ukrajinu. Z hlediska České republiky se pak zaměřuji na možnosti posílení energetické soběstačnosti, především výstavbou plynového zásobníku v Rožné a budováním plynovodu Mozart, který by znamenal propojení české a rakouské plynové soustavy. V úvahu je také vzata stále probíhající rusko-ukrajinská plynová krize a její dopady na dodávky plynu do Evropy, potažmo ČR. Cílem této práce je zhodnotit vývoj obchodu s plynem, možnosti jeho dalšího využití, nastínit základní principy Evropské legislativy a možnosti posílení energetické soběstačnosti ČR a také zhodnotit rusko-ukrajinskou plynovou krizi.
Vedoucí práce: Radek Čajka
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses