Vliv měnové politiky na přeshraniční ekonomické aktivity podniků - Štěpánová, Petra (2015)
Tato diplomová práce s názvem Vliv měnové politiky na přeshraniční ekonomické aktivity podniků se zaměřuje na měnovou politiku čtyř evropských zemí -- České republiky, Slovenska, Dánska a Švédska. První kapitola pojednává o teoretických principech měnové politiky, definici měnové politiky, jejích cílech, nástrojích a různých typech transmisních mechanismů. Ve druhé kapitole jsou porovnány jednotlivé měnové politiky daných zemí se zaměřením na jejich postoj ke společné měnové unii (eurozóně). Třetí kapitola analyzuje vliv měnové politiky na přeshraniční ekonomické aktivity podniků. Analyzován je především vliv na rizikovost, platební bilanci, konkurenceschopnost apod. Čtvrtá kapitola má formu případové studie a zkoumá, jak ovlivnily devizové intervence České národní banky ekonomiku a obchod České republiky. Práce se zaměřuje na období posledních pěti let, kde je to účelné, je zachycen vývoj v posledních deseti letech.