Čínsko-ruská energetická spolupráca. Možnosti, realita, perspektívy. - Horňák, Jakub; Voráček, Emil, 1950-; Lehmannová, Zuzana, 1951-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
Energetika sa stala jedným zo symbolov geopolitiky 21. storočia a predstavuje nástroj geopolitickej súťaže rovnako ako jadrové zbrane, veľké armády alebo silná ekonomika. V posledných rokoch sa pozornosť obracia na Čínsku ľudovú republiku vďaka jej silnejúcemu postaveniu v medzinárodnom prostredí a možným ašpiráciám stať sa superveľmocou. Za slabé miesto ČĽR je však považovaná energetická nesebestačnosť tejto krajiny a neustále rastúca spotreba energetických surovín. Na druhej strane Ruská Federácia sa musela po Studenej vojne vyrovnať s mocenským úpadkom, ale napriek tomu je jej vplyv v medzinárodnom prostredí stále značný a to tiež vďaka obrovským zásobám energetických surovín. Na základe využitia metódy politickej ekonómie je cieľom tejto bakalárskej práce analyzovať čínsko-ruskú energetickú spolupráce a načrtnúť perspektívy jej ďalšieho vývoja, pričom táto práca vychádza z hypotézy, že vzájomná energetická spolupráca medzi oboma krajinami má perspektívu pozitívne sa rozvíjať, avšak existujú faktory, ktoré môžu tento rozvoj spomaliť.
Vedoucí práce: Emil Voráček
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses