Analýza aktivit agentury Czech Trade na exportně významných trzích - historický vývoj ekonomické diplomacie České republiky - Proch, Dominik; Plchová, Božena, 1936-; Kopecký, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
Tato práce má dva dílčí cíle. Prvním je nastínit podobu ekonomické diplomacie České republiky, respektive Československa, v průběhu 20. století až po stav nynější. Mou snahou bylo především obhájit na základě získaných informací a dat názor, že i přes značně deliberalizovaný trh od počátku 50. let v tomto státě existovalo institucionální zázemí pro výzkumné a analytické aktivity, země disponovala kolektivem odborníků na danou problematiku a označení této subkategorie diplomacie jako výdobytku posledních let je chybné. V druhé půli jsem se zaměřil důrazněji na agenturu CzechTrade jakožto zástupce proexportní podpory. Zprvu je tato společnost krátce charakterizována, v poslední kapitole je její činnost analyzována na exportně významných trzích. Za tyto trhy byly zvoleny země uskupení BRICs, ačkoliv v rámci omezeného rozsahu je důkladnější rozbor věnován dvěma ze zemí, a to Brazílii a Indii. Důvodem pro můj výběr je nesmírný potenciál, který obecně země BRICs přinášejí, pro užší selekci pak možné menší povědomí o brazilském a indickém trhu ve srovnání s trhem čínským a ruským. Pro jednotlivé ekonomiky jsou zpracovány krátké charakteristiky, je definována podoba vzájemného obchodu včetně její komoditní struktury a samozřejmě také konkrétní projekty, služby a produkty, prostřednictvím kterých agentura na daném trhu operuje. Na závěr je shrnut význam činnosti agentury na jednotlivých trzích z hlediska náročnosti vstupu a působení na daném trhu.
Vedoucí práce: Božena Plchová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses