Dopady nového Občanského zákoníku na český trh životního pojištění - Krudencová, Andrea (2015)
Tato diplomová práce se zabývá dopadem nového občanského zákoníku (zákon č. 89/2012 Sb.) na český pojistný trh s užším zaměřením na provozování životního pojištění. Úvodní část se věnuje seznámení s regulací pojišťovnictví obecně a vývojem jeho právních úprav na českém území. Hlavní část práce obsahuje analýzu jednotlivých změn, které nový občanský zákoník přinesl zejména do životního pojištění. Opomenut není ani praktický pohled na implementaci nové legislativy ze strany dvou pojišťoven -- České pojišťovny a České podnikatelské pojišťovny. V práci je dále zařazen rozbor reálných dat z trhu životního pojištění, který odráží skutečné dopady nového kodexu. Na závěr jsou zmíněny obecné související problémy a výhled na působení zákoníku na provozování životního pojištění do budoucna.