Dopady nového Občanského zákoníku na český trh životního pojištění - Krudencová, Andrea; Ducháčková, Eva, 1958-; Oborilová, Mária; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2015)
Tato diplomová práce se zabývá dopadem nového občanského zákoníku (zákon č. 89/2012 Sb.) na český pojistný trh s užším zaměřením na provozování životního pojištění. Úvodní část se věnuje seznámení s regulací pojišťovnictví obecně a vývojem jeho právních úprav na českém území. Hlavní část práce obsahuje analýzu jednotlivých změn, které nový občanský zákoník přinesl zejména do životního pojištění. Opomenut není ani praktický pohled na implementaci nové legislativy ze strany dvou pojišťoven -- České pojišťovny a České podnikatelské pojišťovny. V práci je dále zařazen rozbor reálných dat z trhu životního pojištění, který odráží skutečné dopady nového kodexu. Na závěr jsou zmíněny obecné související problémy a výhled na působení zákoníku na provozování životního pojištění do budoucna.
Vedoucí práce: Eva Ducháčková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses