Obchodní vztahy EU s Čínou - Karlík, Martin (2015)
V této bakalářské práci se zabývám analýzou vzájemných obchodních vztahů mezi Evropskou unií a Čínou a perspektivami pro jejich budoucí vývoj. V posledních letech prošel vývoj vzájemného obchodu určitými změnami, které by dokonce mohly být součástí nového trendu ve vzájemných vztazích. Dynamičtějšímu růstu obchodu však brání mnohé obchodní překážky, z nich pramenící spory byly dokonce opakovaně eskalovány až před WTO. Budoucí perspektivy se jeví více pozitivně pro evropské exportéry. Důvodem je rychlejší růst Číny, změna spotřebních vzorců a nárůst bohaté vrstvy Číňanů, která jasně preferuje zahraniční luxusní výrobky.