Postavení Brazílie na mezinárodním trhu železnou rudou - Málek, Ondřej (2015)
Bakalářská práce se zabývá mezinárodním trhem železnou rudou. Jejím cílem je analýza tohoto trhu s konkrétním zaměřením na roli Brazílie, jako jedné z rychle se rozvíjejících zemí skupiny BRICS, a naznačením budoucího vývoje. Jako kritéria k analýze jsou použity především celkové hodnoty vývozů a dovozů železné rudy za jednotlivé roky, podíly jednotlivých nejvýznamnějších importérů a exportérů, podíly celkových hodnot obchodu s železnou rudou na celkovém světovém obchodu, množství produkce železné rudy nejdůležitějších států a jejich podíl na celkové světové produkci, směry importů a exportů mezi jednotlivými zeměmi nebo například hodnoty produkce železné rudy největších společností na tomto trhu. Tyto údaje jsou sledovány zejména v období 2001-2013.